Op maat voor iedere toepassing

Misschien heeft u een duidelijk doel waarvoor u de foto’s wilt gaan gebruiken. Het is verstandig om dat vooraf te laten weten. Ik kan daar dan al tijdens het fotograferen rekening mee houden. Maar ook na de opnames kan ik de foto’s optimaal geschikt maken voor de toepassing die u voor ogen heeft.

Resolutie en compressie

Resolutie staat voor het aantal pixels en compressie is de mate waarin details worden opgeofferd ten gunste van de hoeveelheid data. Deze hebben natuurlijk veel met elkaar te maken, maar juist wanneer het om de toepassing gaat, zijn ze van groot belang.

(mega)pixels

Een digitale foto is opgebouwd uit miljoenen voor het oog niet te onderscheiden puntjes. De puntjes zijn allemaal even groot, maar ze verschillen in kleur en helderheid. Uit hoe meer van deze punten (of pixels) een foto is opgebouwd, hoe scherper hij lijkt en hoe verder je hem kunt uitvergroten. De foto heeft dan een hoge resolutie. 1 megapixel is 1 miljoen pixels, de foto is dan bijvoorbeeld 700 pixels hoog en 1400 pixels breed.

Aan hoge resolutie kleeft ook een nadeel: hoe hoger de resolutie, hoe meer data (schijfruimte). Voor een drukker is dat niet erg, maar als een foto via internet verstuurd moet worden krijg je er last mee. Het kan wel een minuut duren om een foto in de hoogste resolutie te downloaden.

DPI

Vaak wordt de resolutie niet uitgedrukt in megapixels, maar in DPI, dots per inch. Het is een term die vrijwel alleen bij drukwerk van belang is. Het getal geeft aan hoeveel beeldpunten (dots, pixels) er voor een lijn van 1 inch (25.6 millimeter) nodig zijn. Voor goed drukwerk moet je minstens 300 DPI hebben. Een foto op ansichtkaartformaat moet dan minstens 1200 x 1500 pixels zijn, bijna 2 megapixel. Voor een poster van 40 x 60 cm x 300 DPI heb je een foto van 34 megapixels nodig.

compressie

Om de hoeveelheid data te verkleinen, wordt compressie toegepast. Dat is een techniek waarbij heel onopvallend de details minder doortekend worden. Daardoor kan een foto bij een gelijk aantal pixels toch uit minder data bestaan. Dat is goed voor gebruik op het internet, een pagina met gecomprimeerde foto’s laadt veel sneller, zo snel dat de bezoeker doorgaans niet eens merkt dat er tijd voor nodig was. Maar teveel compressie tast de kwaliteit van de foto aan.
compressie

optimaliseren

Het is belangrijk om de ideale verhouding tussen al deze mogelijkheden te kiezen, voor iedere toepassing is er een optimaal aantal pixels en ideale hoeveelheid compressie. Wanneer u mij laat weten waar u de foto voor gaat gebruiken, zorg ik dat u voor dat doel de hoogste kwaliteit foto’s krijgt.

 


Kleurcorrectie

Misschien is het u wel eens overkomen: een foto waarop alles net niet de kleur heeft die u dacht te hebben gezien. Met uw ogen is dan meestal niets aan de hand, het komt door de verschillende manier waarop een fototoestel en het menselijk oog kleur waarnemen. Heel vaak speelt kunstlicht een rol. Van gloeilampen wordt alles een beetje oranje en TL-buizen laten doorgaans een geel-groene kleurzweem achter.

kleurzweem

Om ervoor te zorgen dat de foto er net zo uitziet als het origineel, pas ik kleurcorrectie toe. Daarmee verdwijnt kleurzweem en krijgen voorwerpen weer hun eigen tint. Zeker wanneer het gaat om in interieurs, architectuur, kleding en kunst, is de juiste kleur een absolute must. Ik zorg ervoor dat het in orde komt.


Beeldcorrectie en retouche

Dat zul je nou altijd zien: komt de fotograaf, staat er een lelijke vuilcontainer precies in beeld. Vaak is het niet mogelijk om alle storende elementen te verwijderen bij het maken van opnames. Maar geen nood, deze kunnen in het algemeen achteraf nog worden weggepoetst.


Schoonsnijden en vrijstaand maken

Wilt u de foto’s gebruiken voor uw catalogus, dan wilt u ze waarschijnlijk vrijstaand (zonder achtergrond). Ik zorg ervoor!